Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Huis bouwen

Een huis bouwen staat op de verlanglijst van vele Belgen, maar woningbouw is een groot & duur project waar u goed over moet nadenken. Er zijn 3 opties als u een nieuwbouwwoning wenst:

1) U kan een huis kopen via een projectontwikkelaars. De prijzen van nieuwbouwwoningen via projectontwikkelaar zijn natuurlijk een stuk duurder dan zelf een huis bouwen. De projectontwikkelaar neemt de bouw voor zijn rekening en neemt daarvoor natuurlijk zijn marge.

2) U kan zelf een huis bouwen door te werken met een eigen architect & aannemers.

3) En u kan kiezen voor sleutel op de deur woningen.

Hieronder bespreken we alle voor- en nadelen van woningbouw, villabouw & sleutel op de deur woningen. 

Vakman zoeken
Vul het formulier in

Vul gegevens in voor het berekenen van jouw besparing.

...
Ontvang de beste prijs

Wij brengen u in contact met bedrijven uit uw regio.

...
U beslist

U Kies zelf aan wie u uw opdracht toevertrouwd.

Woningbouw

Sleutel op de deur woningen

Sleutel op de deur woningen zijn ideaal als u comfort wenst. Stress en onverwachte problemen bij de bouw kunnen er altijd zijn, maar een sleutel op de deur firma regelt voor u alles:

 • Coördinatie & opvolging gebeurd door 1 firma. Heeft u vragen of is er een probleem? U heeft 1 aanspreekpunt en aannemers kunnen u niet van het kastje naar de muur sturen.
 • U weet vooraf wat de bouw u gaat kosten. U krijgt ook een standaard budget voor keuken, badkamer, vloeren, stopcontacten, deuren, etc. Hou er wel rekening mee dat u mogelijks meer zal uitgeven aan dergelijke zaken dan het voorziene budget. 

Ideaal dus voor wie weinig tijd heeft en zich niet graag wil bezig houden met het opvragen van offertes, aansturen van aannemers, controleren van de uitgevoerde werken, materialen aankopen, planning & deadlines opvolgen, ...

Sleutel op de deur woningen zullen over het algemeen iets duurder uitkomen dan wanneer u zelf bouwt, maar daartegenover staat dan dat u veel minder stress & werk zal hebben.

Woningbouw of villabouw

Zoals hierboven reeds beschreven kan u ook zelf bouwen met een eigen architect. Een architect neemt een groot deel van de opvolging uiteraard voor zijn rekening, maar daarnaast zal u er toch vooral ook veel tijd zelf moeten insteken qua opvolging, coördinatie en aansturing.

Het grote voordeel is dat u uiteraard meer vrijheid heeft en doorgaans zal de totale prijs goedkoper uitkomen dan bij een vergelijkbare woning via sleutel op de deur. 

Het gangbare tarief van een architect is 7%, al is de architect hier uiteraard niet aan gebonden. Stel dat de bouw van uw woning dus €200.000 kost, dan zal de architect u €14.000 kosten.

Bouwbedrijven voor woningbouw of sleutel op de deur woningen uit uw regio gezocht?

Het zoeken van het meest geschikte bouwpartner kan een lastig proces zijn dat redelijk wat van u tijd zal opslorpen. U wilt namelijk niet over 1 nacht ijs gaan en ondoordacht een parter kiezen. U wilt een goede bouwaannemer vinden die een goede prijs / kwaliteit biedt, maar ook een firma waarmee u een klik heeft, mensen die u verstaat en meedenken met u.

Om de juiste partner te kunnen vinden, zal u dus tijd moeten investeren om enkele bouwondernemingen te contacteren en om de nodige informatie, prijzen en offertes te bekomen.

Wij helpen u via onze website zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. Maak gratis & vrijblijvend gebruik van onze offerteservice en wij brengen u in contact met bouwpartners uit uw eigen regio!

Ontvang vrijblijvend de beste prijs voor het bouwen van een woning.

① Maak gebruik van onze gratis offerteservice.
Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk uw opdracht & wensen.
③ Wij brengen u in contact met 3 bedrijven uit uw regio.
④ Kies vrijblijvend welke bouwaannemer het beste bij u past.


FAQshoulhide

Wat kost het bouwen van een huis?

Ruw geschat is de richtprijs van een ‘gemiddelde nieuwbouwwoning’ 1.200 à 1.600 euro per vierkante meter. Dat kan meer of minder zijn naargelang uw specifieke situatie en afwerking (materialen, domotica, warmtepompen, zonnepanelen, ...) uiteraard. Zo heeft u toch al een beetje een idee in welke richting het uitgaat.

Stel u heeft een woning van 160/m2 aan een prijs per vierkante meter van €1300 dan zal de woning u €208.000 kosten + 7% voor de architect + de BTW en eventuele notariskosten. U houdt ook best rekening met extra's zoals voor onvoorziene problemen, maar ook voor de afwerking (keuken, badkamer, schilderen, tuin, oprit, terras, ...).

Daarbij moet u eerst nog een grond zien te kopen uiteraard. Hierbij moet u ook nog rekening houden registratiekosten (notaris), een bodemonderzoek laten uitvoeren, de grond eventueel bouwklaar laten maken, ... 

Algemene kosten voor bouw die u moet meenemen in uw berekening:

 • Veiligheidscoördinatie en stabiliteitsstudie
 • EPB-verslaggeving
 • Huur werfkast
 • Aansluitkosten gas en water
 • Grondkabel
 • Grondsondering
 • Huur droogbouwers
 • bouwklaar maken van grond
 • Aansluiting televisie en internet
 • ...

Hiervoor zet u ook best min. €5.000 tot €10.000 opzij.

Het is dus belangrijk om offertes te vergelijken aangezien u hier veel geld mee kan besparen. Aarzel dus zeker niet en vraag vrijblijvend offertes aan via onze gratis offerteservice.

Heb ik recht op 6% BTW?

Bij bepaalde renovatie- en isolatiewerken kan u genieten van 6% BTW-regeling en eventuele andere premies. Kijk dit na via premiezoeker.be.

Ook interesse in andere werken?

U kan hier ook terecht als u op zoek bent naar meer informatie over:

modulair bouwen, houtbouw, huis renoveren, staalbouw, containerbouw, betonbouw, totaalrenovatie, aanbouw, architect, interieurarchitect, bouwfirma, interieuradvies, interieurbouw, raamdecoratie, winkelinrichting, ...

Bij Vakmangids kan u terecht voor alle soorten werkzaamheden.

OFFERTE AANVRAGEN

Meer informatie

Waarom vakmangids?

 • We hebben aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.

Overzicht van de beste bedrijven

Onze offerteservice is volledig gratis & vrijblijvend voor bouwers & verbouwers. Natuurlijk willen we u wel vragen om enkel een aanvraag te doen als er daadwerkelijk interesse is.

Er kunnen max. 3 bouwbedrijven reageren op uw aanvraag. Het is de bedoeling om de juiste partner te vinden en niet om zo veel mogelijk prijzen te vergaren.

Beschrijf daarom zo duidelijk mogelijk uw aanvraag. Dit vergroot de kans dat firma’s gaan reageren op uw offerteaanvraag.

Dat kan snel gaan natuurlijk. Als u een aanvraagformulier invult, krijgen aannemingsfirma’s uit uw regio een bericht zodat ze op uw aanvraag voor een huis bouwen kunnen reageren.

Wij kijken naar uw postcode en sturen uw aanvraag door naar bedrijven bij u in de buurt.

Allereerst geeft u best een zo duidelijk mogelijke beschrijving van de opdracht en daarnaast vragen wij uw contactgegevens zodat geïnteresseerde firma’s u kunnen contacteren om een offerte op te maken voor uw woningbouw, villabouw of voor sleutel op de deur woningen.

100