Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Wat is domotica?

Domotica is een systeem dat geïnstalleerd wordt op uw elektriciteitsnetwerk en dat ervoor zorgt dat alle elektrische installaties, elektronische apparaten en netwerken in uw woning gaan samenwerken waardoor automatisatie (= bediening via een controlepaneel zoals bv. uw smartphone of tablet, maar ook via smartwatches of andere bedieningsschermen) mogelijk is van verschillende thuissystemen zoals bv. alarmsystemen, rolluiken, verwarming, verlichting, airco, zonwering, garagepoorten, televisie, muziek, zwembad, ...

Vakman zoeken
Vul het formulier in

Vul gegevens in voor het berekenen van jouw besparing.

...
Ontvang de beste prijs

Wij brengen u in contact met bedrijven uit uw regio.

...
U beslist

U Kies zelf aan wie u uw opdracht toevertrouwd.

Het betekent in feite de automatisatie van uw woning.

Domotica systemen

Domotica systemen zijn zowel toepasbaar in woningen als in gebouwen, winkels, kantoren, ... en ze kunnen zo uitgebreid mogelijk zijn als u zelf wenst, maar u kan ook perfect kiezen voor een domotica installatie die alleen uw verlichting en rolluiken regelt. Dat zal uiteraard iets goedkoper zijn dan domotica systemen die alle elektro installaties & apparaten automatiseren.

Domotica installateur uit uw regio vinden?

Het zoeken van de meest geschikte domotica installateur kan een lastig proces zijn dat redelijk wat van u tijd zal opslorpen. U wilt namelijk niet over 1 nacht ijs gaan en ondoordacht iemand kiezen. U wilt een goede domotica installateur vinden die een goede prijs / kwaliteit biedt, maar ook een installateur waarmee u een klik heeft, iemand die u verstaat en kan meedenken met u.

Om de juiste persoon te kunnen vinden, zal u dus tijd moeten investeren om enkele installateurs te contacteren en om de nodige informatie, prijzen en offertes te bekomen.

Wij helpen u via onze website zodat dit proces voor sneller, makkelijker en aangenamer wordt. Maak gratis & vrijblijvend gebruik van onze offerteservice en wij brengen u in contact met installateurs uit uw eigen regio!

Ontvang vrijblijvend de beste prijs.

① Maak gebruik van onze gratis offerteservice.

Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk uw opdracht & wensen.

③ Wij brengen u in contact met 3 specialisten uit uw regio.

④ Kies vrijblijvend welk bedrijf het beste bij u past.


FAQshoulhide

Nieuwbouw & renovatie

Is er een verschil bij de automatisatie van een woning als het gaat om een nieuwbouw of renovatie?

Ja, automatisatie in een nieuwbouw zal altijd iets goedkoper zijn. Niet zozeer qua werkuren, maar wel op vlak van materiaalkost. 

Welke systemen zijn er? 

 • Centraal & decentraal systeem
  Centraal = alles wordt aangestuurd & ingesteld via het centrale toestel.
  Decentraal = elk onderdeel (tv, audio, verwarming, ...) heeft zijn eigen programmatie waardoor u bv. audio kunt blijven gebruiken, moest er een probleem zijn met de programmatie van tv. Bij een centraal systeem ligt dan alles plat.
 • Gesloten vs. open
  Bij een gesloten systeem kiest voor een bepaalde fabrikant. Een open systeem laat toepassingen van andere merken & leveranciers toe.
  Bekabeld. vs draadloos.
  Draadloos zou iets trager werken, maar met de huidige netwerken is hier quasi niets meer van te merken.

Welk systeem is het beste?

De meest gekende en courante merken & leveranciers zijn:

 • KNX
 • Niko Home Control
 • Loxone

Uiteraard zijn er nog merken & leveranciers op de markt. Elektriciens hebben doorgaans een voorkeur om te werken met bepaalde systemen, of naargelang uw wensen en de mogelijkheden van uw woning, een bepaalde leverancier of systeem aan te raden. Aangezien ze specialisten ter zake zijn, is het best dit met uw elektricien te bespreken.

Wat kost automatisering?

De prijs is in de eerste plaats afhankelijk van wat u allemaal wilt laten automatiseren. 

Voor nieuwbouwwoningen moet u rekening houden dat de totale kost gemiddeld 3% tot 5% van de kostprijs van uw woning zal zijn. Als uw woning 200.000 euro kost, dan zal de prijs kunnen oplopen van +- €6.000 tot €10.000 Dit kan natuurlijk ook duurder uitvallen als u uw systeem dusdanig wilt uitbreiden.

Hierbij enkele richtprijzen:

 • Elektrische installatie: €500 à €700
 • Uitbreiding zekeringskast: €800
 • Standaard installatie (bv. met verlichting & rolluiken inbegrepen): €2500 à €4000
 • Uitbreidingen: €1000 à €3000 per uitbreiding
  Uitbreiding = alarm, tv, audio, verwarming, zwembad, ...

Bepaalde materiaalkosten, voorrijkosten, afbraakwerken, etc. kunnen nog als extra hierbij komen. Dat is afhankelijk van project tot project.

Prijzen vergelijken = geld besparen. Aarzel zeker niet en vraag vrijblijvend offertes aan via onze gratis offerteservice.

Heb ik recht op 6% BTW?

Bij bepaalde verbouwingswerken kan u genieten van 6% BTW-regeling en eventuele andere premies. Kijk dit na via premiezoeker.be.

Ook andere werken laten uitvoeren?

Bij Vakmangids kan u terecht voor alle soorten werken die met elektriciteit te maken hebben:

elektricien, camerabewaking, alarmsystemen, verlichting, keuring elektriciteit, elektriciteit aanleggen, elektriciteit vernieuwen, elektrische verwarming, videofoon, parlofoon, toegangscontrole, laadpaal thuis, traplift, datanetwerken, industriële elektriciteit, automatisatie, ...

Daarnaast kan u hier ook terecht voor alle soorten werkzaamheden.

OFFERTE AANVRAGEN

Meer informatie

Waarom vakmangids?

 • We hebben aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.

Overzicht van de beste bedrijven

Onze offerteservice is volledig gratis & vrijblijvend. Natuurlijk willen we u wel vragen om enkel een aanvraag te doen als er daadwerkelijk interesse is.

Er kunnen max. 3 bedrijven reageren op uw aanvraag. Het is de bedoeling om de juiste installateurs te vinden en niet om zo veel mogelijk prijzen te vergaren.

Beschrijf daarom zo duidelijk mogelijk uw aanvraag. Dit vergroot de kans dat bedrijven gaan reageren op uw offerteaanvraag.

Dat kan snel gaan natuurlijk. Als u een aanvraagformulier invult, krijgen firma’s uit uw regio een bericht zodat ze op uw aanvraag kunnen reageren.

Wij kijken naar uw postcode en sturen uw aanvraag door naar installateurs bij u in de buurt.

Allereerst geeft u best een zo duidelijk mogelijke beschrijving van de opdracht en daarnaast vragen wij uw contactgegevens zodat geïnteresseerde installateurs u kunnen contacteren om een offerte op te maken.

56