Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Wat is een BEN woning en hoe moet ik ecologisch bouwen?

Ecologisch bouwen is bijna niet meer weg te denken in deze tijd. Gaat u binnenkort een huis bouwen? Dan moet u rekening houden met een aantal verplichtingen, maar er zijn ook zaken aan ecologisch bouwen die u heel wat energie en geld kunnen besparen. Daarbij is het goed voor het milieu.

ecologisch bouwen

Hoe ecologisch bouwen?

Als u ecologisch wilt bouwen dan houdt dit in dat u gebruik maakt van milieuvriendelijk materiaal, bijvoorbeeld hout. Hout heeft een lange levensduur en dit zorgt ervoor dat de milieu impact verspreid wordt over een langere periode. Hoe ecologisch bouwen in zijn werk gaat kunt u lezen in dit artikel. Zo werkt u bijvoorbeeld ook met materialen die energiezuinig zijn. U bouwt niet alleen met respect voor de mens, maar ook voor het milieu.

De voordelen van ecologisch bouwen

Eén van de grootste voordelen van het op een ecologische manier bouwen is de duurzaamheid. Als u voor de bouw van uw huis materialen gebruikt die milieuvriendelijk zijn, houdt u rekening met uzelf, het milieu en alle generaties die na u volgen. De CO2 uitstoot van een woning van hout is veel lager dan wanneer u een huis zou bouwen van beton. Hout is milieu vriendelijk; het hout dat gebruikt wordt om huizen mee te bouwen komt uit bossen die duurzaam beheerd zijn. Ze zijn dan ook voorzien van een FSC-label, wat inhoudt dat er voor elke boom die gekapt is een nieuwe boom geplant wordt. Voor de verwerking en winning van hout zijn er ook geen productieprocessen nodig die vervuilend zijn. Hout gaat heel erg lang mee en zelfs als u uw huis op termijn afbreekt, kan het nog hergebruikt worden. Zo blijft afval beperkt.

Wat is een BEN woning?

BEN is de afkorting voor ‘bijna energieneutraal’. Dit betekent dat uw woning helemaal geen of bijna geen energie meer verbruikt om uw huis te verwarmen, te koelen en te ventileren. Ook voor elektriciteit en warm water heeft uw woning dan amper energie nodig. Als er nog energie gebruikt wordt, dan moet deze afkomstig zijn van energiebronnen die hernieuwbaar zijn. In het jaar 2021 moeten alle woningen die nieuw gebouwd worden aan de BEN eisen voldoen.

Wat is een BEN woning in hout?

Als u nu een BEN woning laat bouwen van hout, dan kunt u al aan de eisen van de toekomst voldoen. Hout isoleert bijvoorbeeld beter dan een betonnen of stenen muur. De warmte blijft op deze manier binnen waardoor er minder warmte verloren gaat. Ook zorgt een houten woning ervoor dat deze sneller opwarmt, waardoor u dus minder hoeft te verwarmen met als resultaat dat u minder verbruikt.

De voordelen van uw woning BENoveren

Wilt u geen nieuw huis bouwen, maar liever uw huidige woning renoveren? Dat kan ook prima via de BEN normen. BENoveren zorgt ervoor dat uw woning nu al klaar is voor de toekomst. In 2050 wil de Vlaamse regering namelijk dat alle woningen net zo energiezuinig zijn als de nieuwbouwwoningen die nu gebouwd worden.

BENoveren levert u de volgende voordelen op:

U betaalt minder voor energie;
U stoot minder CO2 uit, omdat uw woning luchtdicht is en goed geïsoleerd;
Uw luchtwegen zullen een positief effect ervaren, omdat uw woning beter geventileerd wordt met als resultaat een gezonder binnenklimaat;
De overheid ondersteunt u, met onder andere premies (u kunt er hier meer over lezen: https://www.vlaanderen.be/bijna-energieneutraal-bouwen-ben)

Voldoen aan de EPB eisen

Zoals we eerder al noemden, heeft een BEN woning een aantal verplichtingen. Zo moet deze aan de EPB eisen voldoen. EPB staat voor Energie, Prestatie en Binnenklimaat. Om aan deze verplichtingen te voldoen, is het E-peil en het K-peil erg belangrijk.
Het K-peil laat zien of de woning in zijn geheel goed geïsoleerd is. Hierbij wordt gekeken naar de bouwschil; de vloeren, muren, ramen, deuren en dak. Als het K-peil laag is, betekent dit dat uw woning goed geïsoleerd is.

Het E-peil kijkt naar de energieprestatie, maar ook naar de vaste installaties, bijvoorbeeld verlichting en verwarming. De energieprestatie wordt bepaald door de luchtdichtheid, de isolatie en de oriëntatie van uw woning. Is het E-peil laag, dat betekent dit dat uw woning energiezuinig is. Met name luchtdichtheid is een belangrijke factor voor het E-peil.


Wilt u graag een gratis offerte aanvragen voor bouwen of renoveren? Kijk op onderstaande pagina’s voor meer informatie over werkwijze, prijzen & aannemers:

Wij helpen u de beste vakman of firma zoeken via onze gratis offerteservice zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. U ontvangt vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven uit uw buurt.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

 1. Beschrijf je project
 2. Vergelijk prijzen
 3. Kies de beste vakman

Waarom vakmangids?

 • 3.970

  Meer dan 3900 aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.