fbpx

Hoe een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen?

bloemenweide, prairietuin, natuurlijke tuin, ecologische tuin

Heeft u geen tijd om uw tuin te onderhouden? Of heeft u gewoon geen groene vingers? Een aangename en ordelijke tuin heeft het hele jaar door onderhoud nodig. Maar wat als u uw tijd liever aan andere zaken spendeert? Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen kan dan een oplossing zijn. In dit blog bespreken we tien tips die u helpen om een tuin aan te leggen met weinig onderhoud.

1. Zorg voor overzicht

Zorg ervoor dat u uw tuin op een dusdanige manier inricht dat u overzicht blijft houden. Een onderhoudsvriendelijke tuin kunt u het beste als volgt indelen; een derde van uw tuin is bestrating en twee derde van uw tuin is groen. Een overzichtelijke tuin zorgt voor een betere indeling van het onderhoud. Grote elementen in uw tuin kosten u minder onderhoud dan kleine elementen.

2. Kies voor grind

Grind mag niet ontbreken als u een tuin wilt die vrij is van onderhoud. Het aanleggen van grind kost even wat moeite, maar als het eenmaal is aangelegd, dan heeft u er jarenlang plezier van. Om te voorkomen dat er onkruid gaat groeien tussen het grind, hoeft u het alleen maar af en toe los te harken. Grind is ook nog eens waterdoorlatend. Dit zorgt ervoor dat wanneer het heel hard regent, er geen plassen ontstaan op uw pad. Bij tegels is dit wel vaak het geval.

3. Kies voor groenblijvende planten

Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen kan niet zonder de zogenaamde groenblijvers. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan wintergroene planten, heesters of bomen. Deze planten en bomen laten in de herfst geen bladeren vallen en dat scheelt u enorm wat hark werk. Een ander bijkomend voordeel van groenblijvers is dat uw tuin het hele jaar door groen blijft.

4. Plant grote groepen planten

Als u een onderhoudsvriendelijke tuin wilt aanleggen, kies dan voor grote groepen planten van één soort. Een grote groep planten is (in tegenstelling tot verschillende kleine plantjes) een stuk makkelijker te onderhouden. Planten die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere de schoenlappersplant (bergenia), de vrouwenmantel (alchemilla), de hartlelie (hosta), de ooievaarsbek (geranium) en kattenkruid (nepeta).

5. Vermijd sierpotten

Hoe gezellig het er ook uitziet op uw terras, sierpotten voorzien van planten vergen enorm veel onderhoud. Denkt u er maar eens over na; iedere plant moet afzonderlijk onderhouden worden en hier gaat enorm veel werk en tijd in zitten. Planten in sierpotten moeten regelmatig bewaterd worden, ze moeten bemest worden en eventueel verpot. Wilt u een onderhoudsvrije tuin, begin dan niet aan sierpotten.

6. Kies voor vaste planten

Vaste planten zijn planten die ieder jaar weer terug komen. Deze planten zijn daarom voor een onderhoudsvriendelijke tuin heel geschikt, beter dan eenjarige planten. Als u de keuze maakt voor vaste planten, dan hoeft u niet steeds opnieuw een plant te poten. Kiest u daarnaast ook nog eens voor planten die weinig onderhoud nodig hebben, dan heeft u er helemaal geen omkijken meer naar.

7. Geen kans op onkruid met bodembedekkers

In een onderhoudsvriendelijke tuin hoort natuurlijk geen onkruid thuis. Om onkruid tegen te gaan kunt u ervoor kiezen om bodembedekkers in uw tuin te planten. Deze planten groeien laag bij de grond en kunnen een groot oppervlakte bedekken. Onkruid krijgt om deze manier geen schijn van kans. Bodembedekkers zijn er in verschillende soorten en maten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bodembedekker die wintergroen is, of een bodembedekker die goed kan groeien in de schaduw.

8. Het plaatsen van opsluitbanden

Opsluitbanden zijn uitermate geschikt in een onderhoudsvriendelijke tuin. Stenen hebben op deze manier geen kans op te verzakken en grind blijft door het plaatsen van opsluitbanden op zijn plaats liggen. Heeft u een gazon? Dan hoeft u het gras niet af te steken.

9. Een onderhoudsvriendelijke voortuin

Als aangezicht van uw huis heeft de voortuin een belangrijke rol. U wilt natuurlijk niet dat deze een verwilderde en rommelige indruk maakt. Kies daarom voor een onderhoudsvriendelijke voortuin, bijvoorbeeld door hier wat meer bestrating aan te leggen. Doet u dit met grote tegels, dan zorgt dit ook nog eens voor minder onderhoud. Er zijn dan minder groeven, dus ook minder kans op onkruid.Hoe creëer ik een onderhoudsvriendelijke tuin?

10. Al eens gedacht aan een prairie tuin?

Een prairie tuin is een natuurlijke tuin met siergrassen, bloemen en planten die door elkaar geplant worden.  Het vergt weinig tot geen onderhoud en u kan het hele jaar door genieten van een kleurrijke tuin.

 


 

Wilt u graag een gratis offerte aanvragen voor tuinaanleg, tuinwerken, een prairie tuin of tuinonderhoud?

Wij helpen u de beste vakman of firma zoeken via onze gratis offerteservice zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. U ontvangt vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven uit uw buurt.