Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Zo overleeft jouw tuin een droge zomer wél

Ons klimaat verandert en dat merken we iedere zomer. De gemiddelde temperatuur stijgt en we krijgen steeds vaker te maken met uitschieters die ver boven de 30 graden uitschieten. Wij moeten manieren vinden om ons hoofd koel te houden, maar hoe zit dat met de tuin?

Na een hete periode heeft deze vaak meer weg van de woestijn dan van een groene oase. Met weemoed kijk je naar de border en het gazon. Ze bezwijken zienderogen onder de warmte. Toch is er hoop. Met deze tips overleeft jouw tuin een droge zomer namelijk wél!

Zo doe je dat: een koele tuin die niet te droog wordt

 1. Een hydraterende bodem in de tuin

Jouw planten en struiken fris en groen houden begint in de bodem. Maar hoe doe je dat in de tuin tijdens een droge zomer waarin er nauwelijks sprake is van regenval? Beregenen is niet altijd een optie omdat ook het grondwaterpeil drastisch zakt. Het werk moet dus voor de droge periode gedaan worden. Zandgrond heeft van nature een losse structuur.

Dit betekent dat deze bodems moeite hebben met het vasthouden van vocht. Dat geldt ook voor de vette kleigrond. Een flinke dosis humus door de bodem mengen kan een oplossing zijn. Ook gelkorrels werken hydraterend in de bodem. Ze houden het vocht vast tot op het moment dat de tuin dit het hardst nodig heeft.

 1. Dichtbegroeide borders mét een beschermlaagje

Jouw tuin kan ook beter tegen de droogte wanneer de zon niet direct op de bodem schijnt. Zorg er dus voor dat de borders lekker dicht beplant zijn. De verdamping van vocht kun je op deze manier flink reduceren. Des te dichter planten op elkaar staan, des te minder vatbaar ze zijn voor wind en zonnestralen die het water dat zich in de grond bevindt verdampen. Je kunt de bodem ook voorzien van mulch of cacaodoppen. Zo houd je ook slakken uit je tuin!

Extra tip! Ga je jouw borders aanplanten? Gebruik dan wel de juiste plantensoorten als je de tuin koel wilt houden in de zomer. Zoals bijvoorbeeld blauw schapengras en vetplanten. Ook cactussen hebben een groot absorberend vermogen en kunnen goed tegen droogte. 

 1. Zorg voor voldoende schaduw

Tijdens de droge warme dagen zitten we zelf graag in de schaduw, maar dat geldt ook voor het bloeiende groen in jouw tuin. Als je voldoende schaduwplekken creëert, kan het in jouw tuin wel tot 5 graden minder warm zijn dan op andere plaatsen rondom het huis. Heerlijk!

Parasolbomen doen hun naam eer aan. Ze werken echt als een natuurlijke parasol in de tuin. Bomen hebben het vermogen om de omgevingslucht af te koelen. Dat doen ze zelfs zo efficiënt en goed dat 1 exemplaar voor net zoveel verkoeling zorgt als 10 klimaatregelaars. Dat is niet alleen lekker voor jezelf en de planten in de tuin, maar ook voor het milieu.

Extra tip! Heb je geen plaats voor bomen in de tuin maar wil je de bodem en jouw borders wel beschermen tegen de droogte met schaduw? Dan kun je ook kiezen voor schaduwdoeken. Deze zijn eenvoudig op te hangen. Bijvoorbeeld boven de plaatsen waar de stralen van de zon vrij spel hebben op de bodem. Schaduwdoeken in neutrale kleuren of aardetinten, zorgen voor schaduw maar geven de tuin ook een sfeervolle uitstraling.

Een coole én koele tuin

De tuin beschermen tegen een droge zomer kan dus op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de bodem te bewerken met gelkorrels en mulch, door de juiste beplanting in de border en het creëren van voldoende schaduwplekken. Laat die zomer maar komen.

Geef je tuinonderhoud liever uit handen zodat je kan genieten van het mooie weer? Gelijk heb je. Via onze website kom je makkelijk en vrijblijvend in contact met tuinmannen in de buurt.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

 1. Beschrijf je project
 2. Vergelijk prijzen
 3. Kies de beste vakman

Waarom vakmangids?

 • 3.970

  Meer dan 3900 aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.