Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Welke warmtepomp kiezen?

Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp. Het is ook niet moeilijk om te begrijpen waarom, want het is een goede investering. Door het gebruik van een warmtepomp bespaart u heel wat geld. Bovendien is het een milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen en/of van water te voorzien.

Er zijn echter heel wat verschillende warmtepompen waaruit u kunt kiezen. Wilt u graag een warmtepomp kopen? We helpen je de juiste keuze maken!

warmtepomp kiezen

De Lucht-lucht warmtepomp

Een eerste type warmtepomp dat u kunt kopen is de lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt uw huis doormiddel van een luchtblazer. Als u een beperkt budget heeft, dan is deze warmtepomp voor u de beste keuze. Het is namelijk de goedkoopste optie die er is.

De lucht-lucht warmtepomp is ook een goede keuze voor zij die op zoek zijn naar een groen alternatief voor een aircotoestel. Natuurlijk kunt u er ook ruimtes mee verwarmen, maar in dat geval kunt u hem beter combineren met bijverwarming. Een lucht-lucht warmtepomp is eenvoudig te installeren en geschikt bij renovatie én nieuwbouw. Hou er rekening mee dat u voor de installatie van deze warmtepomp een ontdooisysteem nodig heeft.

De lucht-water warmtepomp

Bent u op zoek naar een warmtepomp die u eenvoudig kunt combineren met vloerverwarming en/of centrale verwarming? Dan is een lucht-water warmtepomp voor u een goede keuze! Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en wordt vervolgens door een watercircuit op hoge temperatuur gebracht.

Het is een goede optie voor bestaande woningen. Voor deze warmtepomp moet er namelijk geen bodemcollector geïnstalleerd worden. De installatie van dit soort warmtepompen is dus eenvoudig. Een lucht-water warmtepomp wordt buiten geïnstalleerd. Het is dus wel belangrijk dat u hiervoor voldoende plaats heeft.

De water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt warmte uit de grond. Grondwater blijft vrijwel altijd op temperatuur. Hierdoor is een water-water warmtepomp erg efficiënt. Een water-water warmtepomp is echter niet voor iedereen de juiste keuze. U kunt alleen gebruik maken van deze warmtepomp als u een dieptepomp heeft, waarmee water uit de grond gepompt wordt. Daarnaast moet er een lozingsput, voor het gebruikte grondwater, voorzien worden. Ook moet er voldoende grondwater voor handen zijn en moet u toestemming krijgen om grondwater te mogen putten.

De water-water warmtepomp is dus wel de ideale keuze als u op zoek bent naar de warmtepomp met het hoogste rendement, maar de installatie is wat moeilijker. Bovendien zijn ze erg prijzig.

De aarde-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt, net zoals de water-water warmtepomp, warmte uit de bodem. Bij een aarde-water warmtepomp moeten er wel buizen onder de grond worden aangelegd. In deze buizen wordt er een mengsel van glycol en water gepompt. Dit mengsel neemt de warmte van de grond op en geeft deze af aan de warmtepomp. Als u kiest voor dit type warmtepomp dan kunt u kiezen uit twee systemen: een systeem met horizontale of verticale bodemwarmtewisselaar. Als u niet veel ruimte hebt, dan kunt u het best kiezen voor het verticale systeem.

Een aarde-water warmtepomp is een goede optie als u op zoek bent naar een warmtepomp waarmee u ook passief kunt koelen. Mede hierdoor heeft deze warmtepomp zo’n hoog rendement. Het nadeel is dat deze warmtepomp erg prijzig is, doordat er putten moeten geboord worden. U heeft dus veel ruimte nodig in uw tuin.


Wilt u graag een gratis offerte aanvragen voor een nieuwe warmtepomp?

Wij helpen u de beste vakman of firma zoeken via onze gratis offerteservice zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. U ontvangt vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven uit uw buurt.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

  1. Beschrijf je project
  2. Vergelijk prijzen
  3. Kies de beste vakman

Waarom vakmangids?

  • 3.970

    Meer dan 3900 aangesloten bedrijven.

  • 12.758

    Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

  • 40%

    Tot 40% besparen door te vergelijken.