fbpx

Wat kosten zonnepanelen?

zonnepanelen kopen

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Dat is niet verwonderlijk, want met zonnepanelen bespaart u heel wat geld op uw energiefactuur. Bovendien zijn ze erg milieuvriendelijk. Maar wat kosten zonnepanelen? Als u zonnepanelen wilt kopen, is het handig om op voorhand te weten wat het u gaat kosten. We geven u een overzicht!

Prijs zonnepanelen

Het is moeilijk om een exacte prijs op zonnepanelen te plakken, deze hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld gezien kunt u rekenen op een kostprijs van rond de 9000 euro. Deze prijs is voor een volledige installatie van 16 panelen met een vermogen van 250 Wp per paneel en is inclusief BTW, omvormer en installatiekosten. Zonnepanelen zijn dus niet goedkoop, maar wel een goede optie, want binnen gemiddeld 8 tot 12 jaar heeft u ze terugverdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Dat betekent dat u ze dubbel zult terugverdienen.

Factoren die de prijs van zonnepanelen beïnvloeden

De prijs van zonnepanelen wordt beïnvloed door de installatiekosten en het merk dat u kiest, maar er zijn nog andere factoren die de prijs van zonnepanelen bepalen:

Hoeveelheid zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen zal voornamelijk afhangen van hoeveel zonnepanelen dat u voor uw huishouden nodig heeft. De hoeveelheid zonnepanelen dat geschikt is voor uw gezin, hangt af van hoeveel energie u jaarlijks verbruikt. Hierbij moet rekening gehouden worden dat zonnepanelen een rendement van 85 procent halen. Dat wil zeggen dat het vermogen van zonnepanelen 15 procent hoger moet liggen dan uw jaarlijks verbruik aan elektriciteit.

Hoeveel zonnepanelen heeft u dan nodig? Om de ideale hoeveelheid zonnepanelen te berekenen moet u kijken naar hoeveel elektriciteit u jaarlijks verbruikt. Om u een idee te geven: een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 4000 kWh. Uw jaarlijks verbruik moet u delen door 0.85. Nu weet u hoe hoog het vermogen van de panelen in totaal moet zijn. Daarna kijkt u hoe hoog het vermogen van één zonnepaneel is en deelt u het uitgekomen getal door het vermogen van de zonnepaneel. Op die manier weet u meteen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Voor een gezin met een verbruik van 4000 kWh is dit 18 zonnepanelen; als we het verbruik van 4000 kWh delen door 0.85, dan komen we uit op 4705, vervolgens delen we dit door 250 Wp en krijgen we dus 18 panelen als resultaat.

Soort zonnepanelen

De prijs zal ook afhangen van het soort zonnepanelen dat u koopt. We kunnen zonnepanelen indelen in drie grote groepen:

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement, maar ze zijn ook het duurst in aankoop. Per zonnepaneel betaalt u gemiddeld tussen de 200 en 400 euro. Kies voor dit type zonnepaneel als uw dak aan de kleine kant is.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen, maar het rendement is wel zo’n 15 procent lager. Deze zonnepanelen zijn een goede keuze als u minder elektriciteit moet opwekken. Een polykristallijn zonnepaneel kost tussen de 150 en 300 euro.

Amorf zonnepanelen

De amorf zonnepanelen zijn qua opbouw helemaal anders dan mono- of polykristallijn zonnepanelen. In plaats van kristallen bevatten ze amorf silicium. De panelen zijn dun en hebben een zwarte kleur. Amorf zonnepanelen zijn de goedkoopste optie, maar hebben een lager vermogen per m². Voor een rendabel systeem heeft u een groot oppervlak nodig. Kies dus voor amorf zonnepanelen als u een groot dak heeft. Een amorf zonnepaneel kost ongeveer 150 euro.

 


 

Wilt u graag een gratis offert voor zonnepanelen kopen?

Wij helpen u de beste vakman of firma zoeken via onze gratis offerteservice zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. U ontvangt vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven uit uw buurt.