Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Verdroogd gazon met dorre plekken voorkomen? 5 tips voor een groene grasmat

Wil je voorkomen dat jouw gazon er na een droge zomer uitziet als een dorre savanne in plaats van een groene oase?

Dan is het belangrijk om het gazon op de juiste manier te verzorgen. Niet alleen voor, maar ook tijdens én na de warme periode.

De droogte en de stralen van de zon kunnen het gras in de zomer flink beschadigen, maar dat hoeft met de juiste verzorging niet te gebeuren. Voorkomen dat je gazon dor wordt? 5 groene tips!

mooie tuin

5 tips: je gazon verzorgen in en na de zomer én dorre plekken voorkomen

Een tuin onderhouden is vraagt inspanning. Hieronder leggen we u graag uit hoe uw graag mooi groen houdt in de zomer.

 1. Goede drainage is belangrijk

Om dorre plekken in je gazon te voorkomen, is het belangrijk dat de bodem voldoende vocht kan vasthouden. Een goede drainage kun je creëren door de onderlaag te voorzien van hydrokorrels met gel. Dat is natuurlijk alleen mogelijk als je het gazon nog moet inzaaien. De korrels zorgen ervoor dat er voldoende water voorradig blijft. Handig in de droge periodes!

Is het gazon al wel ingezaaid? Dan kun je ook voor een extra vocht buffer zorgen door de toplaag te voorzien van een dun laagje compost. De stralen van de zon kunnen de wortels van de grassprieten op deze manier niet beschadigen. Het is wel belangrijk dat je de compost goed over het gazon verdeeld. Zo voorkom je dat de mulch gaat broeien.

 1. Laat de grasmaaier wat vaker staan

Dat wil zeggen dat je het gazon niet te veel of te kort moet maaien.

Als het gras langer is, hebben de sprietjes meer bescherming tegen de zon. Ze staan dus in elkaars schaduw. Daarnaast zorgt langer gras ervoor dat de bodem niet te snel opwarmt en uitdroogt. De grasmaaier wat vaker laten staan bevordert ook de kwaliteit van het gras. Ze kunnen zich beter ontwikkelen en stevige wortels vormen als ze wat langer door mogen groeien.

 1. Bewateren als de zon onder is

Nog een goede tip om een dor gazon te voorkomen is water geven als de zon onder is. Dat betekent dat je het gras voor zonsopkomst of na zonsondergang moet bewateren.

Het vocht heeft dan langer de tijd om in de bodem te trekken en verdampt ook minder snel. Gebruik bij voorkeur geen gazonsproeier maar geef het gras water met de tuinslang. Zo weet je namelijk zeker dat ook de wortels van de grassprieten voldoende water krijgen.

 1. Aan de slag met de verticuteermachine

Een mooi groen gazon in de zomer begint met een goede voorbereiding in de lente.

Ga aan de slag met de verticuteermachine. Dit maakt de bodem los waardoor water veel makkelijker door kan dringen tot aan de wortels van het gras. Door de droogte wordt de bodem in de zomer en tijdens de warme periodes namelijk al snel te hard om vocht door te kunnen laten.

 1. Inzaaien met de juiste grassoort

Heeft jouw gazon toch kale of dorre plekken opgelopen tijdens de zomer? Zaai de kale plekken bij met de juiste grassoort. Kies voor een mengeling die goed tegen de droogte kan. Deze tip kun je ook toepassen als je jouw gazon opnieuw wilt inzaaien na de zomer.

Toch opnieuw gras zaaien?

Heeft jouw gazon de warme en droge zomer toch niet overleefd en wil je opnieuw gras inzaaien? Gebruik dan een grassoort dat bestand is tegen de droogte. Bereid de bodem goed voor. Verbeter de grond met hydrokorrels voor een goede drainage.

Zorg ook voor een goede bemesting. Daardoor creëer je grassprieten met stevige wortels die voldoende voedingsstoffen en water kunnen opnemen. Maai het gazon niet te vaak of te kort. Jouw gazon optimaal onderhouden doe je door de grasmat in het voorjaar te verticuteren.

Start hier je gratis aanvraag voor een nieuwe nieuw gazon.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

 1. Beschrijf je project
 2. Vergelijk prijzen
 3. Kies de beste vakman

Waarom vakmangids?

 • 3.970

  Meer dan 3900 aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.