Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Van barbecue tot tuinhuis: welke spullen in de tuin zijn wel of juist niet verzekerd?

De tuin is onze groene oase van rust. Hier kunnen we lekker ontspannen na een dag hard werken of met vrienden genieten van een borrel of etentje. Een storm of ongewenst bezoek kan roet in het eten gooien. Welke tuinspullen zijn verzekerd tegen schade of diefstal?

welke spullen in de tuin zijn wel of juist niet verzekerd?

welke spullen in de tuin zijn wel of juist niet verzekerd?

Van dure tuinset tot luxe buitenkeuken: diefstal en schade

De barbecue heeft een plekje onder de veranda, terwijl jouw luxe loungeset op het terras blijft staan. Bij een slechte weersvoorspelling haal je alleen de kussens uit de stoelen. De rest blijft staan. Maar is dat eigenlijk wel zo verstandig? Want hoe zit dat met de verzekering als jouw tuinspullen beschadigd raken of misschien nog erger uit de tuin worden gestolen?

Vaak is het losse tuininterieur niet meeverzekerd met je woonverzekering. Dat geldt wel voor vaste objecten. Zoals een overkapping of een tuinhuis bijvoorbeeld. Ze vallen vaak onder de woonverzekering. In elk geval als het gaat om schade door een ongelukje, hagel of storm.

Deze ruimtes moeten ook zijn voorzien van sloten met een specifiek keurmerk.

Als er sprake is van diefstal uit deze afgesloten ruimtes, moet je ook kunnen aantonen dat er braaksporen zijn. Bijvoorbeeld aan de schutting of aan het tuinhuis waarin de spullen liggen opgeborgen. Losse tuinspullen vallen lang niet altijd onder de dekking.

Veel verzekeraars stellen eisen en voorwaarden aan het verzekeren van los tuininterieur. In veel gevallen moet je hiervoor een aparte verzekering afsluiten. Lees de verzekeringspolis dus altijd goed door.

Interesse in een tuinhuis?

Start hier je gratis aanvraag voor een tuinhuis!

Zijn mijn tuinspullen wel automatisch verzekerd tegen stormschade?

Nee, het is niet altijd vanzelfsprekend dat stormschade aan vaste of losse tuinobjecten door jouw verzekeringsmaatschappij wordt gedekt. Als het tuinhuis, de veranda of andere vaste objecten worden beschadigd door brand of storm, wordt dit doorgaans wel gedekt door de woonverzekering, maar hier kun je niet automatisch vanuit gaan.

Soms moet je ook hiervoor een aparte polis afsluiten. Zeker voor losse spullen. Zoals loungesets, barbecues of tuinkeukens. Dekt je verzekering stormschade wel? Let dan goed op de voorwaarden.

Kapotte tuinspullen door storm: waar heb je recht op?

Schade door storm aan losse tuinspullen is vaak niet meeverzekerd in de reguliere woonverzekering. Sommige maatschappijen vergoeden wel stormschade aan tuinhuizen en veranda’s. In dat geval heb je te maken met voorwaarden. Een storm is namelijk pas een storm vanaf windkracht 10.

Dit komt neer op windstoten vanaf 100 km/h. Hoewel stormschade aan je woning automatisch valt onder de brandverzekering, geldt dat niet voor de objecten en spullen in je tuin. Stormschade aan tuinspullen kun je dus beter voorkomen.

Voorkomen van schade aan of diefstal van jouw tuininterieur

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat geldt ook voor diefstal en schade aan de losse en vaste objecten in jouw tuin. Is er storm op komst? Zorg ervoor dat losse tuinspullen niet zomaar van hun plaats af komen.

Berg de tuinset indien mogelijk veilig op of zorg ervoor dat deze stevig vaststaat. Bijvoorbeeld met spanbanden. Dat geldt ook voor de trampoline en andere tuinspullen die makkelijk voor schade kunnen zorgen of beschadigd raken. Maak het dieven niet te gemakkelijk.

Zorg ervoor dat de tuin is afgesloten met een stevig hek of een schutting. Ruim kostbare spullen op in een ruimte met een deugdelijk slot. Zorg ook voor goede tuinverlichting. Dieven zijn namelijk dol op donkere of slecht verlichte tuinen.

 

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

 1. Beschrijf je project
 2. Vergelijk prijzen
 3. Kies de beste vakman

Waarom vakmangids?

 • 3.970

  Meer dan 3900 aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.