fbpx

Zonnepanelen plaatsen in 2021? Terugdraaiende teller verdwijnt, maar u krijgt een eenmalige premie in de plaats.

zonnepanelen

Wie in 2021 zonnepanelen plaatst, kan niet meer genieten van een terugdraaiende teller. Is het nog wel interessant om dan te kiezen voor zonnepanelen? Wijzigt er iets voor mensen die nu reeds zonnepanelen hebben?

Het principe van terugdraaiende tellers zal verdwijnen en slimme digitale meters komen eraan. Uiteraard verplicht.

Premie zonnepanelen 2021

Omdat de terugdraaiende teller verdwijnt krijgt u bij een nieuwe zonne-installatie een eenmalige premie van Fluvius

De premie bedraagt 300 euro per opgewekte kilowattpiek. Als je weet dat een gemiddeld rijhuis ongeveer 4 kilowattpiek opwekt, komt dat neer op een premie van 1.200 euro voor een installatie van 5.000 à 6.000 euro. Er is een maximum van 1500 euro voorzien per gezin.

De premie wordt wel meteen betaald. Dat is toch een interessant voordeel waardoor je meteen een stuk van de investering terugkrijgt.

Let wel: de premie blijft slecht 4 jaar gelden en zal elk jaar dalen omdat het rendement van zonnepanelen steeds zal stijgen. In 2022 zal je dus geen €1.500 meer krijgen.

Is het dan nog interessant om te investeren in zonnepanelen?

Ja, toch wel. Een installatie is nu ook veel goedkoper dan enkele jaren terug (tot wel 80% goedkoper zelfs). U krijgt bovendien ook een mooie premie die de terugverdientijd ten goede komt.

Zonder premie zou de huidige terugverdientijd van gemiddeld 6 tot 8 jaar oplopen tot 13 jaar. De premie heeft als doel om de terugverdientijd op ongeveer 10 jaar te houden.

Hoe werken zonnepanelen in 2021?

Gebruik je de energie van je zonnepanelen meteen, dan maak je geen gebruik van het net en hoef je niet te betalen. Gebruik je het net op een moment dat je zonnepanelen weinig of geen elektriciteit opwekken, dan betaal je een bijdrage.
De Vlaamse regering wil zo zelfverbruik stimuleren. In dit nieuwe systeem haal je het meeste uit je zonnepanelen wanneer je de stroom tijdelijk kan opslaan op een thuisbatterij of je elektriciteit meteen verbruikt wanneer je ze produceert. Dat kan door bijvoorbeeld je elektrische auto of fiets op te laden, je warmtepompboiler te verwarmen of je vaatwasser te gebruiken.

Draait de digitale meter nog terug voor wie nu al zonnepanelen heeft?

Ja, maar op een ‘slimme’ manier dan. Bij de klassieke mechanische meters zag je je verbruik echt terugdraaien, bij de digitale gaat dat anders. Wat je hebt verbruikt staat af te lezen op de afnameregisters, wat je hebt geïnjecteerd zie je op de injectieregisters.

Op het einde van het jaar worden die verrekend en het geïnjecteerde deel afgetrokken van het opgenomen deel. Als je oude mechanische meter dus vervangen wordt door een digitale meter blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden.


Wilt u graag een gratis offerte aanvragen voor zonnepanelen?

Wij helpen u de beste vakman of firma zoeken via onze gratis offerteservice zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. U ontvangt vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven uit uw buurt.