Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Schoorsteen laten vegen en reinigen: is dat eigenlijk verplicht?

Is het verplicht om je schoorsteen te laten reinigen en vegen? De koude avonden staan weer voor de deur. Juist dan is niets zo fijn dan bij een warm haardvuur te kunnen zitten. Zoals een houtkachel of een open haard.

Voordat je het haardhout aansteekt, is het verstandig om de schoorsteen goed te laten vegen. Maar is dit eigenlijk ook verplicht?

Of dat zo is, hangt af van enkele factoren. Bijvoorbeeld van de werking van de haard of de kachel.

Wanneer moét je een schoorsteen laten vegen en wanneer is dit alleen verstandig?

Waarom is het belangrijk om een schouw te laten reinigen?

In de eerste plaats is het belangrijk om de schoorsteen regelmatig te laten reinigen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Dit gebeurt namelijk niet alleen als kachels of verwarmingstoestellen niet correct functioneren, maar ook als de schoorsteen niet voldoende uitstoot kan afvoeren. Bijvoorbeeld omdat het rookkanaal vervuild is geraakt.

Een vies kanaal is ook vaak de oorzaak van een schoorsteenbrand. Dat wil je voorkomen dus. Ook voor jouw omgeving en het milieu is het belangrijk om de schoorsteen te laten vegen door een erkend bedrijf. Zo kun je de uitstoot van de kachel tot een minimum beperken.

Als laatste kun je ook besparen op de stookkosten als je de beschikking hebt over een schone schoorsteen. Jouw kachel brandt efficiënter op aanzienlijk minder brandstof.

Moet je een schoorsteen laten schoonmaken?

Alleen al door de bovenste redenen is het verstandig om je schoorsteen professioneel te laten schoonmaken en vegen, voordat je begint met het stoken van haardhout of pellets.

Soms ben je zelfs wettelijk verplicht om het rookkanaal door een erkende vakman te laten vegen. Bijvoorbeeld als je een kachel hebt die je opstookt met pelletkorrels of haardhout. Je bent dan verplicht om de schoorsteen en de schouw 1x per jaar te laten reinigen door een erkende schoorsteenveger.

Dit mag je dus niet zelf doen.

Heb je een verwarmingstoestel dat werkt op gas? Ook dan ben je 1x in de 2 jaar verplicht om het kanaal te laten schoonmaken.

Let op! Soms zijn er afwijkende verplichtingen die door jouw verzekeringsmaatschappij worden gesteld. Ook een verzekeraar kan je verplichten om je schoorsteen periodiek te laten vegen.

Doe je dit niet? Dan ben je in het geval van (schoorsteen)brand niet verzekerd.

Wat kun je wel zelf doen om veilig te kunnen branden in een kachel?

Als je een kachel of een openhaard hebt die je brandt op vaste brandstof, zoals haardhout of pellets, dan kun je ook zelf onderhoud plegen om veilig te kunnen blijven branden.

Zo is het belangrijk om de asla van de kachel regelmatig te legen. Laat de as voldoende afkoelen en gooi dit niet direct na het branden in de vuilcontainer. Ook bij een openhaard is het van belang om de verbrandingsresten, afhankelijk hoeveel en hoe vaak je stookt, weg te halen.

Kosten schoorsteenveger en verlaagd btw-tarief bij woningen van 10+

De prijs voor het laten reinigen en vegen van een schoorsteen loopt uiteen van € 50,00 tot € 120,00. Als je verplicht bent om je schoorsteen te laten schoonmaken, dan heb je ook een attest nodig voor de verzekeringsmaatschappij.

De prijzen van deze reinigingsbeurten liggen doorgaans tussen de € 120,00 en € 160,00. Als je jouw schoorsteen regelmatig laat reinigen door een erkend bedrijf, dan kom je mogelijk ook in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Deze regeling geldt voor huizen van 10+ jaar. Je betaalt dan 6% i.p.v 21% btw.

Start hier je gratis offerteaanvraag voor het laten reinigen van je schoorsteen.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

 1. Beschrijf je project
 2. Vergelijk prijzen
 3. Kies de beste vakman

Waarom vakmangids?

 • 3.970

  Meer dan 3900 aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.