6% btw op sloop en heropbouw: uitblijven van beslissing maakt verbouwers onzeker
Blijven we 6% betalen op sloop en heropbouw of stijgen we straks weer naar 21% btw?
Mensen die hun woning willen slopen of heropbouwen blijven nog eventjes in onzekerheid. De regering heeft nog géén definitief besluit genomen over deze post-corona maatregel. Wil jij je woning laten slopen of heropbouwen?
Dit is waar je rekening mee moet houden.
Tot eind 2023 kan de bouwsector gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief op sloop en heropbouw. De NAV wil dat de regering deze regeling verlengt. Er is tot nu toe nog geen besluit genomen.
Toch vind de NAV dat er genoeg aanleiding is om het verlaagde tarief van 6% te blijven hanteren. De NAV zegt dat dit vooral afhangt van de ruimte in de begroting.
Waar komt deze regeling vandaan?
De regeling is door de regering in het leven geroepen ten tijde van én na de corona crisis. De maatregel stak de bouwsector een hart onder de riem. Toch vindt de NAV dat de steunmaatregel niet lang genoeg duurt.
De regering heeft een periode van 12 maanden ingesteld. Volgens de bouwsector is deze tijdspanne te kort voor het aangaan en afronden van sloop- en wederopbouwprojecten. Een bouwproject van deze omvang neemt makkelijk 2 tot 3,5 jaar in beslag. Afhankelijk van de omvang van het wederopbouw- of sloopproject
Naast het feit dat zowel de bouwsector als de NAV de geldigheid van de maatregel te kort vinden, ervaart deze branche nog meer nadelen. De werkdruk neemt door de beperkte looptijd van het verlaagde btw-tarief namelijk toe. Als de druk op projecten, aannemers en werknemers oploopt, kan dit ten koste gaan van de kwaliteit en de veiligheid op de bouw.
Veel projecten worden gepauzeerd omdat er nog geen duidelijkheid is over het btw-tarief.
Dat terwijl de bouwsector op dit moment al diep door het stof gaat. De inkoopprijzen van bouwmaterialen rijzen de pan uit en ook de rente blijft maar stijgen. Dat de regering zijn beslissing over de maatregel blijft uitstellen, doet de bouwsector meer slecht dan goed.
Verlaagd tarief voor sloop en heropbouw: mogelijk ook voor renovaties
De NAV pleit voor het permanent invoeren van het verlaagde 6% btw-tarief voor de bouwsector. Het 21% btw-tarief zou alleen moeten gelden voor nieuwbouw, zoals dat nu ook het geval is. De verlaagde btw moet niet alleen de standaard worden voor sloop en heropbouw, maar als het aan de NAV ligt ook voor renovaties van woningen.
Daarmee voorkom je verwarring. Want wanneer noem je iets renoveren en wanneer is het slopen?
Het Netwerk van Architecten Vlaanderen vindt ook dat het btw-tarief voor zowel aannemers als architecten gelijk getrokken moet worden op 6%. De werkzaamheden van een architect worden nu gezien als een dienst. Daardoor worden ze automatisch ingedeeld in de 21%, maar feitelijk gezien dragen deze werkzaamheden ook bij aan de bouw of wederopbouw.
Wanneer wél uitsluitsel over het btw-tarief?
De Belgische regering wil en kan pas uitsluitsel geven over de btw-regeling nadat er goed naar de begroting is gekeken. Die moet in de eerste week van oktober zijn afgerond. De NAV geeft aan niet te zitten wachten op een verlenging van het verlaagde btw-tarief, maar gaat voor een permanente doorvoering.
Dat is ook wat er in het voorstel is aangegeven. De regering moet knopen doorhakken, maar de uitkomst blijft 50/50. Wel is zeker dat het uitblijven van een beslissing voor veel onzekerheid in de bouwsector zorgt.
Plan je renovatiewerken of wil je beginnen met een bouwproject?
Start vandaag nog je gratis offerteaaanvraag!