Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Vier manieren om energie te besparen bij het bouwen of renoveren van jouw huis

Tegenwoordig is het duurder dan ooit om je huis van stroom te voorzien. De prijzen van elektriciteit en vooral gas zijn aanzienlijk gestegen, en hoewel het mogelijk is om goede deals te vinden door de aanbiedingen van energieleveranciers te vergelijken, denk je beter al bij het ontwerpen van je woning na om het zo energiepassief mogelijk te maken. Hier zijn enkele manieren om dat te doen.

Vier manieren om energie te besparen bij het bouwen of renoveren van jouw huis

Installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen

Het is een investering die zichzelf in 5 tot 10 jaar kan terugverdienen, afhankelijk van de regio waarin je woont en de premies waarvan je kan profiteren. Zonnepanelen kunnen je, zelfs in België, tijdens de zonnige uren en vooral in de zomer voldoende elektriciteit leveren om in je volledige huishoudelijke verbruik te voorzien. Daarmee kan je aanzienlijk besparen op jouw energiefactuur! Als je er ook voor kiest om een thuisbatterij te installeren, kan je ‘s avonds de energie gebruiken die overdag is opgeslagen.

Zelfs al is het een aanzienlijke investering, en zijn de premies om Belgen aan te moedigen om panelen te installeren niet gegarandeerd in de komende jaren, dan nog is het zeer voordelig om ze in 2022 te installeren. Vooral omdat de zonnepanelen die op de markt beschikbaar zijn steeds efficiënter en/of goedkoper worden!

Thermische isolatie van muren, ramen en dak

Hoewel elektriciteit een grote kostenpost kan zijn in een huishoudbudget, zijn het vooral de gasprijzen die ons momenteel zorgen baren. Het is daarom essentieel om jezelf te beschermen tegen onaangename verrassingen bij het betalen van jouw factuur door je huis goed te isoleren. Hierbij moet rekening worden gehouden met een reeks elementen, zoals de isolatie en de waterdichting van jouw woning. Driedubbele beglazing wordt bijvoorbeeld de norm voor woningbouwers die warmteverlies zoveel mogelijk willen beperken. Er zijn verschillende steeds efficiëntere muur- en dakisolatiematerialen op de markt, dus je zal het juiste evenwicht moeten vinden tussen het vermogen om warmte vast te houden en jouw budget.

Waterdicht maken

Ook vocht in huis kan een probleem worden. Het is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jouw woning waterdicht is, zeker als je het laat bouwen. Dit geldt voor het dak en de muren, maar ook voor de kelder, waar vocht gemakkelijk kan binnendringen. Tenslotte zal een ervaren bouwer de moeite nemen om de leidingen in de muren goed te isoleren. Het laatste wat je wilt zien, zijn natuurlijk vochtplekken als gevolg van een warm- en een koudwaterleiding die te dicht bij elkaar liggen en slecht geïsoleerd zijn, waardoor condensatie kan ontstaan.

Dubbelstroomventilatie om warmte terug te winnen

Als een woning goed geïsoleerd en voldoende luchtdicht is, zal er warmteverlies optreden door ventilatie. Natuurlijk is het essentieel om je huis te ventileren. In het verleden liet het gebrek aan luchtdichtheid dit op natuurlijke wijze toe, maar tegenwoordig is het niet langer een kwestie van koude lucht verwarmen en het vervolgens laten ontsnappen. Met een ventilatiesysteem met dubbele luchtstroom kan je jouw huis ventileren en tegelijkertijd de warmte van de uitgaande lucht terugwinnen om de binnenkomende lucht te verwarmen. Met zo’n systeem kan je tot 75% van de warmte terugwinnen die anders verloren zou gaan door ventilatie. Een dergelijk systeem kan zelfs in een reeds gebouwd huis worden geïnstalleerd, en er zijn leningen beschikbaar voor dit soort werkzaamheden om je op weg te helpen.

Conclusie

Hoewel de meeste van deze energiebesparende methoden welbekend zijn, zijn er nog andere en het is nuttig om een duidelijk en volledig overzicht te hebben van al wat bestaat. Het is daarom belangrijk om onderzoek te doen en je te omringen met professionals die je kunnen helpen en adviseren bij je keuzes. In België zal het moeilijk zijn om het hele jaar door 100% energieonafhankelijk te zijn, maar je zal er wel een hoop geld mee besparen!

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

 1. Beschrijf je project
 2. Vergelijk prijzen
 3. Kies de beste vakman

Waarom vakmangids?

 • 3.970

  Meer dan 3900 aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.