Nieuw! Ontdek de Vakmangids App. Voor Aanvragers en Aannemers. Download nu en ervaar en haal alles uit onze service!

Airco plaatsen met of zonder buitenunit?

Zonnige warme dagen, we kijken er reikhalzend naar uit, maar tegelijkertijd willen we onze woning zo koel mogelijk houden. Woont u in een huis waar het al snel te warm wordt in de zomer? Dan kan een airco misschien wel uitkomst bieden.

Maar wat voor airco is het meest geschikt voor u? Een airco met buitenunit of juist zonder buitenunit? En op welke zaken moet u letten bij het plaatsen van een airco? In dit artikel geef ik een aantal richtlijnen.

airco plaatsen met of zonder buitenunit

Soorten airco’s

Een airco met een losse buitenunit wordt ook wel een split airco genoemd en bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Is het bij uw woning niet mogelijk of niet wenselijk om een losse buitenunit te plaatsen? Dan is een airco zonder buitenunit een goed alternatief. Zo’n airco heet ook wel een monoblock airco. Op het dak of aan de buitenmuur van uw huis hoeft u in dat geval geen unit te monteren.

De voordelen van een monoblock airco op een rij

 • Een monoblock airco heeft een aantal voordelen ten opzichte van een split airco.
 • Een monoblock airco kunt u eenvoudig op verschillende plekken in huis ophangen. U hoeft alleen maar een aantal gaten in de muur te boren.
 • Een vakman inhuren is niet noodzakelijk voor een goede installatie van een monoblock airco.
 • Een monoblock airco is ook vaak een mobiele airco. Zo’n airco verplaatst u, met behulp van wieltjes en handvatten, gemakkelijk naar andere ruimtes binnen uw woning.
 • Een monoblock is meestal een stuk betaalbaarder dan een split airco.
 • Een monoblock airco heeft geen buitenunit en zorgt daarom ook niet voor overlast bij omwonenden, zoals bij een split airco wel het geval kan zijn.

De voordelen van een split airco op een rij

Een airco met buitenunit heeft ook een aantal voordelen ten opzichte van een monoblock airco.

 • Een split airco kan meerdere ruimtes (tegelijkertijd) koelen of verwarmen. U kunt meerdere binnenunits namelijk aan één buitenunit koppelen.
 • Een split airco werkt efficiënter dan een monoblock airco omdat er minder verlies van warmte is.
 • Een split airco maakt minder geluid dan een airco zonder buitenunit. Een split airco is daardoor beter geschikt om in uw slaapkamer te monteren dan een airco zonder buitenunit.

Aandachtspunten tijdens de installatie van een split airco of monoblock airco

Waarschijnlijk zult u tijdens de zelfstandige installatie van een monoblock airco tegen weinig problemen aanlopen. Wel is het van belang dat er ruimte is voor de afvoerslang, bijvoorbeeld door deze slang door een raam naar buiten te hangen. Helaas is dit zo efficiënt omdat er dan ook weer warme lucht naar binnen kan stromen. Om dit tegen te gaan kunt u een raamafdichting kopen. Dit is een doek met ritssluiting en de afvoerslang kunt u dan door deze ritssluiting naar buiten hangen.

Een betere oplossing is daarom om een gat te creëren in de buitenmuur en door dit gat de warme lucht naar buiten af te voeren.

Wilt u een airco met buitenunit plaatsen, dan kunt u dit het best door een vakman laten uitvoeren. Voor het plaatsen van de buitenunit moet u er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de instroom van buitenlucht en de afvoer van warme lucht niet belemmerd wordt.

Voor een goede werking en minder energieverbruik kunt u de buitenunit het best in de schaduw plaatsen. Het aansluiten van de leidingen moet door een erkend monteur gedaan worden, vanwege de koelmiddelen in een airco. Bij een verkeerde montage kunnen deze koelmiddelen namelijk gevaarlijk zijn.

Ook moet er goed gekeken worden naar de afstand tussen de binnen- en buitenunit. Als die te groot is, dient er een pomp bevestigd te worden tussen de binnen- en buitenunit om de afstand te overbruggen. Een professional heeft hier het beste zicht op en installeert de airco op de juiste manier.

Conclusie

Hopelijk geeft deze uiteenzetting u een paar handvatten wat betreft de keuze voor een geschikte airco voor uw woning en over het plaatsen van een airco in uw woning.

Kiest u voor een split airco, laat deze dan door een professional monteren en gebruiksklaar maken. En probeer bij het kiezen voor een geschikte airco u niet teveel door een lage prijs te laten leiden. Het belangrijkste is dat u door uw airco langdurig kunt genieten van een koel huis en dat is zeker wat waard!


Wilt u graag een gratis offerte aanvragen voor een nieuwe airco of airco onderhoud?

Wij helpen u de beste vakman of firma zoeken via onze gratis offerteservice zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. U ontvangt vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven uit uw buurt.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

 1. Beschrijf je project
 2. Vergelijk prijzen
 3. Kies de beste vakman

Waarom vakmangids?

 • 3.970

  Meer dan 3900 aangesloten bedrijven.

 • 12.758

  Meer dan 12000 geplaatste opdrachten per jaar.

 • 40%

  Tot 40% besparen door te vergelijken.