fbpx

Wat kost een nieuw dak leggen?

dak renovatie

U woont al tientallen jaren in hetzelfde huis en bent niet van plan om er weg te gaan. Echter begin u zich wel steeds meer te storen aan het dak. Het ziet er namelijk erg verouderd uit en u zou het liefst een nieuw dak leggen, maar u gaat er onbewust al vanuit dat het kapitalen moet kosten, maar is dit ook zo?

Verschillende soorten daken

Voordat u een indicatie kunt maken van wat een nieuw dak ongeveer zou moeten kosten, is het handig om eerst te beschikken over de nodige voorkennis. Zo is er niet maar één daksoort, maar zijn dit er meerdere. Om ervoor te zorgen dat ook u beschikt over deze kennis zullen er een aantal daken omschreven worden.

Laten we beginnen met een zadeldak, dit is een daksoort die behoort tot één van de populairste daksoorten. Een zadeldak kun je namelijk bij verschillende bouwstijlen toepassen. De meeste eenvoudige variant, is dan ook de omgekeerde v-vorm.

Een ander erg bekend daksoort, is een plat dak. Dit is een dak dat bestaat uit één horizontaal vlak. Wel is er sprake van een kleine hellingshoek, dit zodat het water weg kan lopen. Echter wanneer de hoek groter is dan 15 graden, wordt er niet meer van een plat dak gesproken. Een plat dak is ideaal voor zonnepanelen.

Een andere dakvariant, is het lessenaarsdak. Deze komt minder vaak voor, maar is er wel één die echt behoort tot de daksoorten. Een lessenaarsdak bestaat uit één enkel dakvlak. Bij huizen die deze dakvariant hebben, is vaak één zijde van het huis erg hoog.

Daarnaast is er ook nog een schilddak. Dit is een aangepast zadeldak. Het bestaat dan ook uit meerdere verschillende dakvormen. Dit is dan ook een wat complexer daksoort en duurder in aanschaf.

Dan nu de echte vraag… wat kost een nieuw dak?

Nu de kennis omtrent daken vergroot is, kunnen we verder naar de echte vraag. Bij de kosten van een dak kan er onderscheid worden gemaakt tussen een dakrenovatie en een nieuw dak.

De vraag die u zich vooraf dan moet stellen is of u echt een volledig nieuwe dak met dakconstructie wilt, of alleen maar een nieuwe laag dakbedekking. Dit laatste is natuurlijk goedkoper. Voor het plaatsen van een dak wordt er voornamelijk onderscheid gemaakt in een plat dak en hellend dak. Een plat dak kost tussen de 75-100 euro per m2. Een hellend dak is in vele gevallen duurder en kan oplopen tot 130 euro.

Wilt u naast de dakbedekking ook een dakisolatie laten aanbrengen, dan kost dit nog eens 40-60 euro extra per m2.

Mocht u echt een volledig nieuw dak willen hebben, dan moet het dakbeschot ook vernieuwd worden. Dit kost tussen de 90 en 150 euro per m2 extra.

Wanneer nieuw dak leggen

Wanneer nieuw dak leggen is een vraag waarmee veel mensen in hun hoofd zitten. Echter is dit persoons afhankelijk. Wanneer u een nieuw dak moet/ wilt leggen hangt van uzelf af.. Is alleen de functionaliteit van belang, of wil het oog ook wat? Bij dit laatste zal een dak aanzienlijk sneller vervangen moeten worden. Dit omdat een dak er op zijn tijds minder mooi uit gaat zien, maar nog wel functioneert.

Daarnaast kunt u kiezen voor alleen een nieuwe dakbedekking, maar ook voor een volledig nieuw dak. Een volledig nieuw dak is alleen nodig bij schade of erge slijtage. Een nieuwe dakbedekking wordt meestal toegepast om de uitstraling van het huis te verbeteren. Het zorgt er namelijk voor dat het hele huis een nieuwe frisse look krijgt en dat kunnen veel huiseigenaren wel waarderen. Daarnaast is het ook een goede investering, want het verhoogd de waarde van een huis.

 


 

Gratis offerte

Wilt u graag een gratis offerte aanvragen voor een nieuwe dakconstructie, een nieuwe dakbedekking of een dakrenovatie?

Wij helpen u de beste vakman of firma zoeken via onze gratis offerteservice zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. U ontvangt vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven uit uw buurt.