fbpx

Hoe een bestaand huis isoleren?

dak isoleren, zolder isoleren, zoldervloer isoleren

Hoe een oud huis isoleren? Voordelen, soorten isolatie & tips

Een huis isoleren is in België een van de bekendste manieren om te verduurzamen. Hoe een bestaand huis isoleren slim aangepakt kan worden, weten veel woningeigenaren echter niet. Op het gebied van de woning isoleren tegen geluid, kou of juist zomerse hitte zijn eer vandaag de dag tal van mogelijkheden.

In dit blog informeren we u over alles wat te maken heeft met het isoleren van een bestaand huis. U leest in de eerste plaats over de belangrijkste voordelen van uw woning isoleren tegen geluid en kou.

Ten tweede gaan we in op de soorten isolatie die er mogelijk zijn, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en glasisolatie. En over hoe een oud huis isoleren het beste kan worden aangepakt en welke mogelijkheden er op dit gebied tegenwoordig zoal zijn.

Ten slotte, dat is het derde thema, gaan we in dit blog in op enkele handige tips en adviezen voor particulieren en ondernemers die woningisolatie overwegen. Met onze tips wordt de vraag hoe huis isoleren slim kan worden uitgevoerd een stuk gemakkelijker te beantwoorden én uit te voeren. Dus doe uw voordeel met onderstaande nuttige informatie!

De belangrijkste voordelen van uw woning isoleren

We leggen u uit hoe een oud huis isoleren een reeks interessante voordelen kan opleveren.

In de eerste plaats is goede en kwalitatief hoogstaande woningisolatie ideaal om op de energiekosten te besparen. De besparingen kunnen, zeker als u meerdere maatregelen neemt op isolatiegebied, jaarlijks in de honderden euro’s lopen.

Een tweede pluspunt van het huis isoleren is het feit dat het in huis direct aangenamer wordt. ’s Winters is het minderfris en koud in huis, terwijl het ’s zomers juist merkbaar koeler is.

Nog een ander, derde noemenswaardig punt van hoe een bestaand huis isoleren voordeel oplevert, is de stijging van de woningwaarde die u hiermee realiseert. Goed geïsoleerde huizen komen in een hogere energieklasse terecht en worden daardoor meer waard.

Ten slotte is er nog het interessante voordeel van woningisolatie dat er hiervoor veelal gemeentelijke subsidies verkrijgbaar zijn. Kijk goed na bij uw gemeente of er subsidiepotjes voor isolerende maatregelen beschikbaar zijn. Dit kan namelijk tot 30 procent van de totaalkosten aan subsidie opleveren!

Soorten isolatie van oude huizen

Oude huizen kunnen op diverse manieren geïsoleerd worden. De vier meest voorkomende en efficiënte manieren van woningisolatie zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en isolerend glas kopen.

Als u zich afvraagt hoe huis isoleren voordelig kan én efficiënt, dan kunt u het beste beginnen met het isoleren van de spouwmuren. Spouwmuurisolatie levert jaarlijks tussen de 300 en 600 euro aan energiebesparing op. Hierdoor heeft u deze investering binnen enkele jaren snel terugverdient!

Omdat de meeste energie in woningen via het dak verdwijnt, namelijk ongeveer een derde, is dakisolatie een slimme keuze als u zich afvraagt hoe een oud huis isoleren slim efficiënt aangepakt kan worden. Het isoleren van daken is naar verhouding prijzig, rekening op minstens 2000 euro voor de binnenzijde, maar levert ieder jaar tussen de 400 en 600 euro aan besparing op. Gemiddeld binnen vijf tot zes jaar heeft u de investeringskosten dus weer terugverdiend.

Vloerisolatie is een andere methodiek die in de afgelopen jaren steeds vaker toegepast wordt. Zeker als u een koude kelder onder uw woning heeft liggen, is vloerisolatie rendabel. De kou van onderaf wordt met goede vloerisolatie op afstand gehouden, waardoor het in huis een stuk aangenamer wordt. Ideaal aan vloerisolatie is verder dat dit vaak gecombineerd kan worden met een professionele vloerverwarming. Hierdoor bespaart u eindelijk nog meer.

Ten slotte is glasisolatie een goede methode om te isoleren. Tegenwoordig is er HR+++ glas beschikbaar dat veel bete isoleert dan de vroegere glasplaten. Isolerend glas is daarbij niet alleen gunstig voor het reduceren van de stookkosten, maar helpt ook goed de woning isoleren tegen geluid.

Handige tips als u uw huis wilt gaan isoleren

Wanneer u een aannemer zoekt om de isolatie aan te leggen, vraag dan meerdere offertes aan. Qua kosten zit er namelijk verschil tussen de vele isolatiebedrijven. Kies altijd voor een gecertificeerd bedrijf. Zo weet u zeker dat de isolatiewerkzaamheden goed en volgens de regels worden uitgevoerd en een optimaal rendement opleveren.

 


 

Wilt u graag een gratis offerte aanvragen? Kijk op onderstaande pagina’s voor meer informatie:

 

Wij helpen u de beste vakman of firma zoeken via onze gratis offerteservice zodat dit proces voor u een stuk sneller, makkelijker en aangenamer wordt. U ontvangt vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven uit uw buurt.