fbpx

5 manieren om je verbouwingen te financieren

Heb je verbouwingswerken gepland aan jouw nieuw gekochte of bestaande woning? Dan weet je wel dat daar hoogstwaarschijnlijk een stevig prijskaartje bij komt kijken. Welke financieringsmethode je het beste kiest, hangt af van het type renovatie dat je plant en de omvang ervan. Wij zetten de vijf verschillende manieren om je verbouwingen te financieren op een rij.

5 manieren om je verbouwingen te financieren

1.   De renovatielening

Een lening die specifiek bedoeld is voor het financieren van verbouwingen: de renovatielening. Ook wel verbouwingslening genoemd. Met deze lening kan je bijvoorbeeld jouw badkamer of keuken renoveren, een veranda of carport zetten, of zelfs een zwembad plaatsen. Om een renovatielening te kunnen aanvragen, moet je de kosten van deze werken wel kunnen bewijzen aan de hand van facturen of offertes. De kredietgever leent je dan het benodigde bedrag.

Het geleende geld moet je uiteraard ook terugbetalen aan jouw bank. Elke maand moet je dus een deel van het kapitaal verhoogd met rente aflossen en dat voor een vastgelegde looptijd. De rentevoet van een verbouwingslening is vrij laag. De huidige rentevoeten bij de Belgische kredietgevers schommelen tussen de 2,48% en 6,9%. Het is daarom belangrijk om de verschillende banken te vergelijken.

Let op: Als je jouw interieur wilt vernieuwen met bijvoorbeeld nieuwe meubels of andere gordijnen, dan kan je niet genieten van de voordelen van een renovatielening. Hiervoor zal je een interieurlening moeten afsluiten en daar hangt een hogere rentevoet aan vast. Heb je dit type krediet nodig? Met een persoonlijke lening simulatie kan je de interieurlening met de laagste rentevoet vinden.

2.   De energielening of groene lening

Ga je energiebesparende verbouwingswerken uitvoeren aan je woning? Dan is een energielening of groene lening beter geschikt als financieringsmethode. De rentevoet van zo’n krediet ligt meestal onder de 2%, en is daarmee dus lager dan die van een gewone renovatielening. Werken zoals het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van je dak of het vervangen van je oude ramen kunnen gefinancierd worden met een energielening.

Ook hier zal je aan de hand van offertes of facturen het gewenste leenbedrag moeten bewijzen. Een strengere voorwaarde bij dit krediet is bovendien dat een bepaald percentage van de verbouwingswerken moet bijdragen tot het energiezuiniger maken van je woning. Bij de ene bank kan dit 50% van de werken zijn, terwijl dat bij een andere bank 100% kan zijn. Ook hier is dus de boodschap dat je jouw opties moet vergelijken voordat je een groene lening afsluit.

3.   De hypothecaire lening

Ga je bijna jouw volledige woning verbouwen en heb je dus een groot budget nodig? Dan kan je ook een hypothecaire lening aanvragen. Dit krediet stelt je immers in staat om een groot bedrag te lenen tegen een vaak lage rentevoet. Ook hier is het principe dat je elke maand een deel van het geleende bedrag aflost en dat je rente betaalt.

De rentevoeten van hypothecaire leningen staan momenteel enorm laag, waardoor je voordelig kan lenen. Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan dit type krediet. Zo zal de bank in ruil voor dit grote leenbedrag een hypotheek nemen op jouw woning voor het geval je de lening niet meer kan terugbetalen. Daarbovenop zal je ook nog dossier- en notariskosten moeten betalen, en vaak moet je ook een schuldsaldoverzekering afsluiten. De kosten van een hypothecaire lening voor je verbouwingen kunnen zo alsnog hoog oplopen.

Let ook: je kan enkel een hypothecaire lening aanvragen als je geen andere hebt lopen voor je woning. Heb je wel al een woonkrediet? Dan kan een wederopname voor jou de oplossing zijn.

4.   Een wederopname van je hypothecaire lening

Als je al een hypothecaire lening hebt lopen voor de woning die je wilt verbouwen, dan kan je een wederopname doen om de kosten van de werken te dekken. Dat is ook voordelig omdat je leent tegen de huidige lage rentetarieven en je ook geen notariskosten meer zal moeten betalen. Dossierkosten kunnen wel in rekening gebracht worden voor de wijzigingen die je aanbrengt in jouw hypotheek.

Hoe gaat een wederopname van je hypothecaire lening precies in zijn werk? Een voorbeeld: enkele jaren geleden heb je een woonkrediet van € 250.000 afgesloten bij jouw bank. Daarvan heb je al € 110.000 afbetaald. Afhankelijk van hoeveel budget je nodig hebt voor jouw verbouwingen, kan je een deel van dat bedrag of de volledige € 110.000 opnieuw opnemen om je renovatie te financieren. Een pluspunt is ook dat een hypotheek in België 30 jaar geldig blijft, dus zelfs als je hypothecaire lening is afbetaald, kan je soms nog een wederopname doen.

5.   De premies van jouw regionale overheid

In het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden er premies, subsidies en lening aangeboden om renovaties te (helpen) financieren. Daarmee willen ze vooral milieuvriendelijke investeringen bij Belgische gezinnen aanmoedigen. De premies en subsidies verschillen per regio, maar zo zijn er onder andere om zonnepanelen te plaatsen, je verwarming te vervangen of je dak te isoleren. Goed nieuws is dat je deze premies kan combineren met bijvoorbeeld een renovatie- of energielening die je bij de bank aangaat.

Goed om te weten: in Vlaanderen worden vanaf midden 2022 de overkoepelende renovatiepremie en de verschillende premies voor energiebesparende renovaties vervangen door Mijn VerbouwPremie. Met die eengemaakte premie kan je investeren in de woningkwaliteit of energie-efficiëntie van je huis.

Daarnaast geven de verschillende gewesten ook groene leningen uit. In Vlaanderen kan je onder voorwaarden profiteren van het renteloos renovatiekrediet als je een woning of appartement koopt met slechte energieprestatie en dat binnen de vijf jaar grondig renoveert. Voor de exacte voorwaarden neem je best een kijkje op de website van de betreffende overheden.